Zorgboerderij en Atelier Inner-Art Groente en Fruit
 

GROENTE/FRUIT


Ieder wil vers, gezond en korte lijnen. Daarom willen we niet overal van importeren. We willen graag dat we weer eten wat het seizoen, het land in de omgeving, de natuur ons biedt. Denk aan vergeten, maar gezonde, waardevolle planten, die helaas niet meer aangeboden worden vanwege schaarste, onbekendheid, of lastig schoonmaken. 

Wij willen proberen iets meer aandacht te geven aan zgn. vergeten groenten en fruitrassen en zoveel mogelijk ambachtelijk telen en verwerken. Daarbij  dus niet ver weg halen wat niet hoeft! Dus geen meloenen in de winter… tenzij ze groeien in onze kas, of afkomstig zijn van een andere (biologische) kweker dichtbij. Laten we in deze tijd proberen weer het natuurlijke, eenvoudige benutten en … er tevreden mee zijn!

In dit verlengde nodigen we daarom ook ieder (met een onbenutte appelboom, te groot geworden groentetuin, enz.) uit, om fruit of groente te brengen bij de zorgboerderij zodat het toch weer benut wordt! U iets te doen, goed gevoel en.. wij ook. U geholpen, wij geholpen. De boerderij weer als spil in de gemeente!

Echte participatie. Er zijn voor elkaar en kansen benutten.


BIOLOGISCHE TEELT


Zorgboerderij gebruikt geen chemische middelen. Waar bestrijding noodzakelijk is, is dit door zoveel mogeijk wisselteelt, wieden, uitzetten, stimuleren van nuttige insecten die schadelijke insecten geen kans geven. Biologische voeding is van groot belang. Immers, de gewassen zonder chemische middelen geteeld en ziektevrij gehouden,  hebben als voordeel dat zij gifstoffen uit het (menselijk) lichaam kunnen opnemen. Dat lukt niet als in de bladcel al ruimte is ingenomen door chemische giffen! Daarbij is de smaak veel puurder en lekkerder. Soms is biologisch geteeld gewas minder mooi, omdat immers vraat van insecten mogelijk is. Een wormpje of slak zult u kunnen vinden. Goed spoelen en als het nodig is met wat zout in het spoelwater wegzetten doet onwelkome gasten zichtbaar worden. Daarentegen zijn de gewassen dikwijls voller en groter.

Biologische gewassen zijn duurder in aanschaf. Er is immers tijdens de teelt veel uitval en er is meer werk, tijd nodig om het gewas (gezond) te laten groeien onder de natuurlijke zon of in de niet gestookte kas.

Toch heeft u in feite minder nodig door de hoge concentratie gezonde stoffen en bevatten de gewassen minder water.


VERGETEN GROENTE


Veel groente van vroeger is men vergeten. Vaak om reden als: te lastig klaar te maken, onbekend, vergeten en… verdrongen door ontwikkeling van mooiere, grotere, ‘betere’ groenten, enz.

Dikwijls hebben de natuurlijke gewassen echter grote schatten aan stoffen in zich. Alleen daarom zou je de vergeten, verguisde gewassen gewoon regelmatig moeten eten!

Wat te denken van de reinigende werking van b.v. zuringsoorten, melde, oerprei, hertshoornweegbree, Nieuw Zeelandse spinazie, lepelblad, pastinaak, topinamboer, herfstraap, of snijbietsoorten die je op verschillende wijze kunt eten.

Ook kruiden (zoals paardebloem, blaassilene, herderstasje, madeliefje) kun je gebruiken in een verantwoorde, natuurlijke voeding.

&

INNER-ART

ZORGBOERDERIJ

ATELIER

Zorgboerderij en Atelier Inner-Art
Zorgboerderij en Atelier Inner-Art Groente en Fruit
Zorgboerderij en Atelier Inner-Art Groente en Fruit
Zorgboerderij en Atelier Inner-Art Groente en Fruit

ZORGBOERDERIJ INNER-ART

DE BOERDERIJ   

WINKEL   

TUIN   

MUSEUM   

DIEREN